DIERvriendelijk boeren

Boerderij Dykhoeve is ontstaan vanuit een passie voor het boerenleven. Beide komen we vanuit de melkveehouderij, met de ervaring die we hebben opgedaan in verschillende bedrijven ontstond het idee om het op een andere manier te gaan doen. Kleinschaliger en met een directe afzet van eigen producten naar de consument. Een manier van diervriendelijk boeren waarbij het welzijn van de dieren en duurzaam werken voorop staat.

Het concept van Boerderij Dykhoeve is uniek in Nederland. We staan bekend om de manier waarop wij in een mooi en functioneel landschap onze varkens en runderen houden.

Boerderijwinkel Herwen | De Dykhoeve
Boerderijwinkel Herwen | De Dykhoeve
Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen

Waar dieren dier kunnen zijn

Bij ons lopen de runderen in kruidenweides en kunnen de varkens buiten wroeten. We hebben een plek gecreëerd waar dieren dier kunnen zijn. De varkens krijgen telkens een perceel ter beschikking waar ze met ongeveer 20 andere soortgenoten genieten van gevarieerde voeding. De knollen en wortels zorgen voor een gezonde bodem die op haar beurt weer zorgt voor een hoge productie aan voeding. De planten geven gezonde voeding en zorgen zo voor een goede natuurlijke weerstand.

Dit is ook milieutechnisch verantwoord; door de mestopname van de plant is er geen uitspoeling van de mest.

We hebben onze eigen varkens, van big tot vleesvarken. Er is geen onnodig transport van dieren of veevoer. Het grootste deel van hun voedsel grazen of wroeten de dieren zelf bij elkaar. De aanvulling op hun voeding krijgen ze van restproducten. Denk daarbij aan raapschroot (een bijproduct van de extractie van olie uit raapzaad), veldbonen, broodmeel e.d. Zij krijgen geen soja uit het buitenland. 

Geen keurmerk

Wij werken transparant en zonder keurmerk, omdat dierenwelzijn voor ons vanzelfsprekend is.  

Ons doel is om een hoogwaardig stukje vlees aan te kunnen bieden voor een betaalbare prijs. Een keurmerk brengt hoge kosten met zich mee, die we als we werken met een keurmerk door moeten berekenen in de prijs van het vlees wat de prijs onnodig op zou drijven. 

Een keurmerk is voor ons ook niet van belang. We verkopen ons vlees rechtstreeks vanuit de winkel aan de consument, horeca en retail. Er is geen tussenhandel.

Daar komt nog bij dat onze manier van werken uniek is. Het verhaal van Boerderij Dykhoeve is dan ook niet in een keurmerk te vatten.

Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen
Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen
Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen

Ons voedselbos is een andere manier waarop we aan het landschap werken.

We hebben een aantal stroken aangelegd voor ons voedselbos. Zo kunnen we op termijn nog meer van ons eigen voedsel produceren en nog duurzamer werken. Daarnaast is het bos een paradijs voor vogels, bijen en insecten.