Anders boeren

Het ontstaan van boerderij Dykhoeve

Boerderij Dykhoeve is ontstaan vanuit een passie voor het boerenleven. Beide komen we vanuit de melkveehouderij en zo stonden wij jaren geleden voor de keuze, gaan we gangbaar verder op een nieuwe locatie of gaan we een heel ander avontuur aan in de agrarische sector.

Na jaren zoeken naar misschien een samenwerking, schaalvergroting, buitenland ofwel deeltijdbaan buiten de boerderij, zijn we bij toeval en enigszins uit grap varkens gaan houden. Het begon allemaal met 4 varkens...

Doordat we zo ontzettend enthousiast zijn geworden van het varken buiten in zijn natuurlijke omgeving, kwam de vraag of we een buitenvarkenshouderij systeem konden bedenken waarmee op een “kleinschalige” manier een goede boterham te verdienen is.

Vooral door het afgesloten karakter van de varkenshouderij, bracht ons het idee juist het varken weer te laten zien. Zeker omdat de consument steeds verder van zijn voedsel komt te staan. Wij denken niet dat dit een gewenste situatie is, niet voor de boer, maar ook niet voor de consument.

Dat betekende voor ons een directe afzet van het vlees. Een eigen boerderijwinkel op het erf en het ‘verhaal’ er omheen in het veld.

We hebben in de afgelopen jaren veel energie geput uit de positieve reacties van onze klanten, buren en bezoekers, en kunnen beamen dat het persoonlijk overhandigen van een product met verhaal veel voldoening geeft.

De bezoekers kunnen tijdens de openingstijden van onze winkel de dieren opzoeken in het veld. De varkens lopen achter ons erf en er zijn altijd enkele runderen in het veld. In het graasseizoen zijn namelijk de meeste runderen bij mijn ouders op een mooie locatie aan de Eltenseweg in Lobith. In de wintermaanden staan ze bij ons op stal in grote strohokken.

Uitdagingen:

Inmiddels (2022) zijn we gegroeid met de afzet in vlees naar 220 varkens en 25 runderen op jaarbasis. Een indicatie in vlees betekent dat rond de 30.000 kg.

Het is de groei die je maakt om een bedrijf goed rond te kunnen zetten in arbeid en zo de kosten te laten drukken. Ons uitgangspunt is een economisch gezond bedrijf neer te zetten, om zo deze vorm van varkenshouderij kracht mee te geven als toekomstperspectief.

Uiteindelijk willen we graag dit bedrijf meer gaan promoten in de agrarische sector, zodat meerdere varkenshouders kunnen overwegen om met dit concept te willen werken en zo de varken weer buiten zien te krijgen.

Met de volgende redenen:

varken weer in zijn natuurlijke omgeving;

Het varken kan weer wroeten, en haalt hier de mineralen uit de grond. Ze kunnen volop bewegen in de buitenlucht dat voor hun zo belangrijk is. Het groen en de knollen voor de dagelijkse voeding.

gezond en smaakvol stukje vlees;

Het vlees kenmerkt zich als een kwalitatief hoogwaardig product. Het werkvlees wordt geroemd door de bite! En dat hebben onze varkens wel, door de beweging en wroeten in het veld. De opmerking die we vaak te horen krijgen van onze klanten is de smaak en weinig vocht verlies.

Dat het vlees van kwaliteit is laten de varkens wel zien. Want de dieren kenmerken zich al vanaf het begin af aan als bewezen gezonde dieren.

meer biodiversiteit in het veld

De velden waar de runderen en varkens in staan hebben een grote variatie aan gewassen. De runderen lopen in kruidenrijk weides en krijgen daarnaast in de winter luzerne van eigen land bijgevoerd.

De varkens lopen jaarrond buiten en krijgen een variatie van wel 25 verschillende soorten ter beschikking. Het zijn knolgewassen, granen, gras, klavers en nog veel meer..

Door het land telkens weer opnieuw in te zaaien houden we het land zoveel mogelijk bedekt. Dat geeft een gezondere bodem en een mooie gezonde leefomgeving ook voor andere diersoorten als insectenleven.

circulair systeem

Door het voer zelf te verbouwen en de mest op het land blijft, hebben we weinig transportbewegingen. Weer en stukje van de puzzel waar de overheid naar toe wilt.

Geen sojaschroot, geen GMO pruducten, maar reststromen en retourstromen van humane voeding.

 

varkens buiten
Eerlijk vlees | onze vleesvarkens en koeien lopen buiten bij De Dykhoeve
Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen
De Dykhoeve
Diervriendelijk boeren | De Dykhoeve - Herwen

Geen keurmerk

Hoewel wij aan diverse keurmerken voldoen doen wij hier niet aan mee. De meeste “beter, eco, bio” en dergelijke keurmerken brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Dit zouden wij dan moeten doorberekenen in onze producten.

Ons doel is een hoogwaardig product voor een betaalbare prijs, als u bij ons in de winkel komt kunt u zelf over het bedrijf lopen en bij de dieren kijken. Zo kunt u zelf oordelen, een frisse neus halen, en tegelijk een paar centen voor een keurmerk besparen.