Varkens

Vorig jaar ben ik begonnen met vier varkens in de buitenlucht, om eerst maar eens kennis te maken met varkens – en zij met mij.

Vrije uitloop

Hoe zouden varkens reageren op een een vrije uitloop? Vier varkens leek me genoeg als proef. Als echte koeienboer, met als enige ervaring een stage op een varkensbedrijf in 1996, was het even afwachten of we bij elkaar zouden passen. Ik was er al snel uit: wat een geweldige dieren!

Het eerste jaar heeft me ook al gelijk wat geleerd. Het systeem van een klein stukje land met een strohut in de schuur was niet ideaal.

Nieuwe aanpak

Dus daarom dit jaar de volgende stap: de varkens in de wei. We hebben 2 soorten; 50 Duroc en 25 Piétrain, verdeeld over 3 hectare in 3 verschillende groepen. Ze hebben een hok op 90 cm van de grond. Deze constructie is zo bedacht om de varkens in de zomer een extra plekje met schaduw te geven.

Van maart t/m oktober scharrelen ze op het land. Ze krijgen voer van ons eigen land, gedurende de eerste maanden aangevuld met biologische brok (gentech vrij). Ze krijgen niet 2 maal daags, maar gedurende de de hele dag te eten. Hierdoor krijgen ze een voldaan gevoel, hebben geen stress en dat levert uiteindelijk een gezond en smakelijk stukje vlees op.Naast kruidenrijk gras krijgen ze luzerne, mais, raapschroot en geplette tarwe voor de extra energie. Raapschroot is een afvalproduct van margarine en halvarine. De tarwe en komt van een akkerbouwer uit de buurt. Weinig transportkilometers dus. Het grote voordeel van varkens houden op deze manier is dat er weinig transportbewegingen nodig zijn voor voer en dat er geen mest afgevoerd hoeft te worden. Het blijft immers op het land. Je ruikt ze nauwelijks, omdat ze de mest verdelen over het land.

Dit systeem is milieubewust, maar we willen toe naar een kringloop. Voor dierwelzijn biedt dit veel meer dan het Beter Leven keurmerk.