Runderen

Op Dykhoeve hebben we twee soorten runderen, de Blonde d’Aquitaine en een kruising van MRIJ en Blonde d’Aquitaine.

Blonde d’Aquitaine

De Blonde d’Aquitaine is een groot runderras. Van oorsprong komt dit ras uit Zuidwest Frankrijk. Rustig van karakter, mits er met rust en respect mee wordt omgegaan. Ongeveer 7-8 maanden per jaar lopen ze buiten in de wei met hun kalf, een beeld dat we graag zien in ons landschap! In de wintermaanden lopen en rusten ze in grote strohokken.

De koeien krijgen elk jaar een kalf, deze blijven bij hun moeder en groeien op in een kudde. Dieren van dit ras kunnen doorgroeien totdat ze een leeftijd hebben bereikt van 5 tot 6 jaar, waarbij stieren een gewicht van 1500 kilo en koeien een gewicht van 1100 kilo bereiken.

De zwaarste stier gemeten in Frankrijk woog 1800 kilo. Denk aan een Volkswagenbusje. Ze kunnen wel zo’n 17 jaar oud worden.

Het vlees

De dieren leveren een superieure vleeskwaliteit. Fijne vleesdraad, erg malse biefstuk, weinig vetaanzet en cholesterolarm. Over het gehele lichaam zie je de mooie bespiering van deze runderen.MRIJ x Blonde d’Aquitaine

MRIJ staat voor Maas Rijn IJssel. Dit oerhollandse runderras liep van oudsher in het stroomgebied van deze drie rivieren. Ze zijn robuust gebouwd, niet vaak ziek en kalveren gaat hen meestal gemakkelijk af.

Met de kruising van MRIJ en Blonde d’Aquitaine kunnen we nu vlees leveren met de voordelen van beide runderrassen. Het vlees is prachtig gemarmerd en bijzonder smaakvol.