De DIEREN

Buitenvarkens, runderen met een goed leven | De Dykhoeve

Op Boerderij Dykhoeve grazen onze runderen, van het ras Blonde d’Aquitaine. Een groot rund met een rustig karakter. De dieren zijn mooi gespierd en leveren een superieure vleeskwaliteit, mooi gemarmerd met een fijne vleesdraad en weinig vetaanzet.

De koeien lopen grotendeels van het jaar buiten, en in de winterperiode rusten ze in grote strohokken. Het grootste deel van ons geportioneerde luxe rundvlees komt van deze runderen. Daarnaast werken we samen met boerderij de Raayhof in Pannerden die voor ons runderen van het ras Fleckvieh houden. Kijk voor meer informatie op www.deraayhof.nl .

 

Boerderijwinkel Herwen | De Dykhoeve

De varkens scharrelen het hele jaar door buiten. Hierbij werken we met een systeem waarbij ze geregeld een nieuw stuk grond krijgen. Varkens wroeten alles om, waarbij ze op zoek gaan naar de wortels en wormen. Op deze manier maken ze de grond voor ons los, zorgen ze voor de bemesting van het land. Na dit voorwerk van de varkens kunnen wij het land opnieuw inzaaien.

Opvallend zijn de hokken in het veld. Deze hokken staan een meter hoog op poten, dat als belangrijkste functie schaduw geeft voor de varkens.  En als het warm en zonnig weer is in de zomer doen we de varkens geen groter plezier dan ze een heerlijk modderbad te geven. Naast dat ze het gewoon erg leuk vinden is het ook essentieel voor ze.  Het koelt ze lekker af, omdat ze niet kunnen zweten als mensen. Daarnaast werkt het tegen zonnebrand, en daarbij zorgt  de modder ervoor dat de parasieten op de huid dood gaan.

Onze zeugen zijn een kruising van verschillende rassen genoemd Topics 50. Ze staan bekend om hun vriendelijke, sociale en rustige karakter, daarbij zijn ze erg goed voor de biggen. De beren die we hebben zijn van het ras Berkshire. Dit is het oudste Engelse varkensras, zij staan bekend om hun vriendelijke en nieuwsgierige karakter. Het vlees staat bekend om de mooie marmering, daarbij is het vol en zuiver van smaak, sappig en mals.

Buitenvarkens, runderen met een goed leven | De Dykhoeve

Kippen passen eigenlijk heel mooi in ons systeem, helaas is het nog niet zo ver dat we onze eigen Dykhoeve kip kunnen aanbieden, hier willen we in de toekomst wel naar toe. In ons assortiment hebben we de kemperkip die erg goed past bij ons systeem. 

Gelukkig scharrelen er wel 5 kippen en een haan rond op het bedrijf, deze zorgen helaas niet voor voldoende eieren of vlees voor in de winkel, maar zijn wel erg gezellig en leuk!

paarden

Naast heel veel ruimte voor onze varkens en koeien en de gewassen die we verbouwen hebben we ook nog een paardenstalling. Een buitenbak, stalling en weide/paddock. De paarden die bij ons staan worden door de eigenaren zelf verzorgd, voeren ‘s ochtends wordt door ons gedaan. Het buiten en binnen zetten gaat in overleg met de eigenaren van de groep waar ze in staan.