Biologisch?

Waarom niet biologisch of het Beter Leven Keurmerk?

We krijgen regelmatig de vraag waarom we niet biologisch zijn. We geven de dieren immers biologisch voer, geen preventieve antibiotica en ze zijn lekker buiten.

Dus heel logisch dat mensen deze vraag stellen, voor ons een heel duidelijk antwoord:

-Dierwelzijn moet vanzelfsprekend zijn, en daarbij een goed betaalbaar stukje vlees-

Hier op deze website leggen we goed uit hoe wij onze dieren houden. Zo hebben we geen keurmerk nodig en het grootste voordeel is dat we de kosten van certificeren niet hoeven door te berekenen in onze vleesprijs.

Maar iets duurder

Voor de varkens en runderen een goed leven, voor de klant de beste keus in smaak, kwaliteit en uiteindelijk de portemonnee. We vergelijken onszelf niet met de kiloknallers, vlees kan en mag niet goedkoop zijn. Een te goedkoop stukje vlees gaat altijd ten koste van de dieren en uiteindelijk de boer.

Wij willen middels ons systeem laten zien dat er toekomst is in deze manier van varkens en runderen houden. Immers een rendabel bedrijf geeft toekomst.

Dit jaar zijn we gestart met slechts 75 varkens, klein maar groot genoeg om in het eerste jaar het vermarkten goed op te zetten. De bedoeling is te groeien naar de vraag. En die vraag is er.

De vleesvarkens kunnen bij ons dag en nacht buiten lopen. Ze hebben per groep van 25 varkens een gezamenlijk hok. Veelal geven ze de voorkeur aan om heerlijk buiten onder het hok te liggen. Dit geeft ze schaduw en een mooie droge ligplek.

De verschillen

Biologische vleesvarkens Dykhoeve vleesvarkens
gecertificeerd biologisch     (skal), gevolgen voor prijs goedkoper dan biologisch
vereiste: 1,3 m2 ruimte per dier gemiddeld 50 m2 per dier
brok biologisch onbespoten ruwvoer, grote variatie, kruidenrijk, gentechvrij voer. Voornamelijk eigen teelt, weinig transportbewegingen (van zowel voer als mest)
slachthuis en transport onbekend ambachtelijke slager, korte transporttijd

Daarbij werken we aan een kringloop. De varkens lopen op het perceel en vroeten deze om. De mest die ze hier op produceren wordt direct gebruikt wanneer deze varkens een nieuw stukje land krijgen. Op het omgevroette en al bemestte stuk wordt opnieuw een voedergewas ingezaaid. Denk aan bladkool, gele mosterd, knolgewas en voederbieten.

Wanneer dit gewas zover is komen de varkens terug, voor weer een heerlijk, gevarieerd en verse voeding. Het gedeelte wat ze daarvoor bemest en omgevroet hebben, wordt weer ingezaaid met lekkers voor de volgende wisselbeurt. Goedkoop en efficient.

Op deze manier hebben we een duurzame kringloop waar weinig vervoerskilometers voor nodig zijn.

Mais met amarant voor extra eiwitten

scharrelvarkens

buitenvarkens en runderen

Kruidenrijk gras

Luzerne deels in bloei